🐝 Een inspirerende en gezellige bijeenkomst op donderdag 6 juni! De setting ditmaal was het prachtig gerenoveerde voormalige bestuursgebouw van de koolmijnen van Beringen, op de kantoren van onze gastheer DLV (United Experts Group).
Uitgangspunt van deze avond was:
Sinds dit jaar is de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) in voege die ondernemingen verplicht om op regelmatige basis te rapporteren over hoe duurzaam hun activiteiten zijn op het vlak van risico’s, impact en opportuniteiten . Deze richtlijn staat centraal in de Green Deal van de Europese Unie en moet meer transparantie en betere duurzaamheidsinformatie opleveren.
In eerste instantie is deze nieuwe richtlijn van toepassing op grote ondernemingen, maar het zal ook gevolgen hebben voor de activiteiten van KMO’s die onderdeel vormen van de waardeketen. In Nederland staat het hoog op de agenda, maar Vlaanderen loopt nog achter. Hoog tijd dus om een versnelling hoger te schakelen.
Wat zal de impact zijn voor bedrijven?
Waarom is het van belang?
Welke opportuniteiten biedt het?
Programma
17.30u Drink
18u Verwelkoming door Paul-Emmanuel Vanreusel (limburgfood.be)
18.05u Korte voorstelling van een opkomende AI-opleiding georganiseerd door CIAGO Foodlab ism Uncanny (Jeff Luyten) en Boco Food Systems (Steve Bonnyns)
18.15u Willem Ter Heerdt (ING), De grote uitdagingen voor de agrifood sector
18.35u Marc Callier (ING), Het CSRD-rapporteringskader
18.55u Jasper Roelants (ClimateCamp), Use cases uit de voedingssector
19.10u Lies Bamelis (DLV), Voorbeelden van de CSRD-aanpak
Aansluitend broodjes en netwerkreceptie
🔎Hier zijn een paar key take-aways van de presentaties:
📌‘Duurzaamheid’ wordt een cruciaal aspect van de employer branding, en HR wordt omgevormd naar marketing.
📌Samen sterker! De agrifood sector moet zich positioneren als keten en mondiger worden. De landbouwsector moet meer uitgaan van haar kracht met een multiplicator-effect dat uiteindelijk leidt tot ca 250.000 jobs.
📌De voedingssector is een voorloper op menig andere sectoren --> Transparantie wordt super belangrijk. Dit versterkt het belang van de waardeketen.
📌Voor een voedingsbedrijf vertegenwoordigen de Scope 1 en 2 slechts 10% van de CO2-uitstoot. De Scope 3-emissies, wat wil zeggen extern of uit de toeleveringsketen, is verantwoordelijk voor 90% van je impact als voedingsbedrijf. Samenwerking met je leveranciers wordt dus cruciaal. Verwacht je er als KMO ook aan dat de verplichtingen van grote ondernemingen in de keten ook naar jouw organisatie worden doorgeschoven.
“Maar liefst 85 procent van de CO2-emissies van organisaties is toe te schrijven aan hun value chain, dus samenwerken is een must.”
📌Meten ís effectief weten: Leveranciersspecifieke data kan leiden tot 28% (!) lagere voetafdruk ten opzichte van industriegemiddelden.
📌Vaststelling: CSRD is reeds omgezet tot nationale wetgeving in Frankrijk en Nederland, waar het een hot topic is. België loopt helaas achter.
📌Welke mindset heb je? Ben je de "sergeant" (doen wat vereist wordt), de "strateeg" (ingaan op wat van jou als leverancier gevraagd wordt, en actief meewerken) of de "verkenner" (enkel doen wat van jou als leverancier wordt verwacht, maar ook niet meer dan dat)?
📌Heb zeker oog voor de “materialiteitsanalyse” als methodiek om te bepalen wat relevant is voor jouw onderneming.
📌Tot slot, duurzaamheid, of op z’n Afrikaans “volhoudbaarheid”? In de term volhoudbaarheid komen “houden van, houdbaar en houden van samen” en bovenal is het een positieve duiding. “Anders handelen” vraagt om ander gedrag, om andere taal en andere beelden.
De stelling werd bevestigd: de duurzaamheidsrapportering wórdt een gamechanger.
🙏Hartelijk dank aan onze boeiende en gepassioneerde sprekers:
Marc Callier (ING Business Belgium Head Sustainability Business Banking)
📍Noteer nu reeds onze volgende bijeenkomst op donderdag 12/9
Met de steun van
Provincie Limburg (België)
Gedeputeerde voor Landbouw Inge Moors
CIAGO - Centrum voor innovatief agrarisch ondernemen