top of page

De duurzaamheidsrapportering w贸rdt een gamechanger

馃悵 Een inspirerende en gezellige bijeenkomst op donderdag 6 juni! De setting ditmaal was het prachtig gerenoveerde voormalige bestuursgebouw van de koolmijnen van Beringen, op de kantoren van onze gastheer聽DLV (United Experts Group).聽


Uitgangspunt van deze avond was:

Sinds dit jaar is de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) in voege die ondernemingen verplicht om op regelmatige basis te rapporteren over hoe duurzaam hun activiteiten zijn op het vlak van risico鈥檚, impact en opportuniteiten . Deze richtlijn staat centraal in de Green Deal van de Europese Unie en moet meer transparantie en betere duurzaamheidsinformatie opleveren.

In eerste instantie is deze nieuwe richtlijn van toepassing op grote ondernemingen, maar het zal ook gevolgen hebben voor de activiteiten van KMO鈥檚 die onderdeel vormen van de waardeketen. In Nederland staat het hoog op de agenda, maar Vlaanderen loopt nog achter. Hoog tijd dus om een versnelling hoger te schakelen.

Wat zal de impact zijn voor bedrijven?

Waarom is het van belang?

Welke opportuniteiten biedt het?


Programma

  • 17.30u Drink

  • 18u Verwelkoming door Paul-Emmanuel Vanreusel (limburgfood.be)

  • 18.05u Korte voorstelling van een opkomende AI-opleiding georganiseerd door CIAGO Foodlab ism Uncanny (Jeff Luyten) en Boco Food Systems (Steve Bonnyns)

  • 18.15u Willem Ter Heerdt (ING), De grote uitdagingen voor de agrifood sector

  • 18.35u Marc Callier (ING), Het CSRD-rapporteringskader

  • 18.55u Jasper Roelants (ClimateCamp), Use cases uit de voedingssector

  • 19.10u Lies Bamelis (DLV), Voorbeelden van de CSRD-aanpak

Aansluitend broodjes en netwerkreceptie馃攷Hier zijn een paar key take-aways van de presentaties:


馃搶鈥楧uurzaamheid鈥 wordt een cruciaal aspect van de employer branding, en HR wordt omgevormd naar marketing.


馃搶Samen sterker! De agrifood sector moet zich positioneren als keten en mondiger worden. De landbouwsector moet meer uitgaan van haar kracht met een multiplicator-effect dat uiteindelijk leidt tot ca 250.000 jobs.


馃搶De voedingssector is een voorloper op menig andere sectoren --> Transparantie wordt super belangrijk. Dit versterkt het belang van de waardeketen.聽


馃搶Voor een voedingsbedrijf vertegenwoordigen de Scope 1 en 2 slechts 10% van de CO2-uitstoot. De Scope 3-emissies, wat wil zeggen extern of uit de toeleveringsketen, is verantwoordelijk voor 90% van je impact als voedingsbedrijf. Samenwerking met je leveranciers wordt dus cruciaal. Verwacht je er als KMO ook aan dat de verplichtingen van grote ondernemingen in de keten ook naar jouw organisatie worden doorgeschoven.


鈥淢aar liefst 85 procent van de CO2-emissies van organisaties is toe te schrijven aan hun value chain, dus samenwerken is een must.鈥

馃搶Meten 铆s effectief weten: Leveranciersspecifieke data kan leiden tot 28% (!) lagere voetafdruk ten opzichte van industriegemiddelden.


馃搶Vaststelling: CSRD is reeds omgezet tot nationale wetgeving in Frankrijk en Nederland, waar het een hot topic is. Belgi毛 loopt helaas achter.


馃搶Welke mindset heb je? Ben je de "sergeant" (doen wat vereist wordt), de "strateeg" (ingaan op wat van jou als leverancier gevraagd wordt, en actief meewerken) of de "verkenner" (enkel doen wat van jou als leverancier wordt verwacht, maar ook niet meer dan dat)?


馃搶Heb zeker oog voor de 鈥渕aterialiteitsanalyse鈥 als methodiek om te bepalen wat relevant is voor jouw onderneming.


馃搶Tot slot, duurzaamheid, of op z鈥檔 Afrikaans 鈥volhoudbaarheid鈥? In de term volhoudbaarheid komen 鈥渉ouden van, houdbaar en houden van samen鈥 en bovenal is het een positieve duiding. 鈥淎nders handelen鈥 vraagt om ander gedrag, om andere taal en andere beelden.


De stelling werd bevestigd: de duurzaamheidsrapportering w贸rdt een gamechanger.

馃檹Hartelijk dank aan onze boeiende en gepassioneerde sprekers:

Marc Callier聽(ING Business Belgium聽Head Sustainability Business Banking)馃搷Noteer nu reeds onze volgende bijeenkomst op donderdag 12/9Met de steun van聽

Provincie Limburg (Belgi毛)

Gedeputeerde voor Landbouw Inge Moors

CIAGO - Centrum voor innovatief agrarisch ondernemen19 weergaven

Comments


bottom of page